Buli_the_Master - 2006-04-09 20:29:58 |
Opowiadajmy tutaj bracia nie tylko o swoim hobby....
Miejsce do poplotkowania, pożalenia i twórczego wyzwolenia!!
Poetycznie wyszło ale cóż.. tak wyszło :P
Piszcie piszcie piszcie......
|
Misiex - 2006-04-09 22:03:17 |
Przepis na sernik
Miksujemy ciasto
Żółtka z 16 jaj ucieramy z 60 dag cukru. W innym naczyniu ubijamy białka z jaj na sztywno.
Do żóltek dodajemy 1.5 kostki masła, które wcześniej leżało chwilę w ciepłym pomieszczeniu, nie jest twarde jak kamień, nie rozwali nam miksera tylko ładnie się rozetrze w masę. Dosypujemy 8 dag mąki pszennej, jeden cukier wanilinowy i szczyptę soli. Ucieramy wszystko pięknie i wyłączamy mikser.
Dodajemy 1.5 kg sera białego - lepszy jest taki z grudkami niż drobno mielony - i mieszamy całość łyżką. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie łyżką - dzięki temu ciasto będzie pulchniejsze.
Dodajemy nieco rodzynek, ewentualnie skórki pomarańczowej (co kto lubi). Pieczemy
Foremkę smarujemy dokładnie masłem, wlewamy do niej masę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. Pieczemy przez około 60 minut. Lepiej nie otweirać niepotrzebnie drzwiczek. Jeżeli przez szybkę widzimy, że wierzch ciasta zbytnio brązowieje przykrywamy go aluminiową folią i peczemy dalej. Ciasto rośnie szybko i bardzo mocno. Patyczkiem sprawdzamy czy sernik jest już upieczony - jeżeli jest w środku zbyt mokry na patyczku zostanie mokra substancja.
Gdy stwierdzimy, że sernik jest już upieczony wyłączamy piekarnik i uchylamy delikatnie drzwiczki, ale nie wyjmujemy foremki. Spowodowałoby to jego szybkie oklapnięcie. Foremkę wyjmujemy, gdy - wraz całym piekarnikiem - wystygnie. Konsumpcja
Sernik możemy ozdobić polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi - są tacy, co czekoladę dodają do wszystkiego. Ale najczęściej nie jest to potrzebne, bo złota barwa wierzchu ciasta powinna prezentować się wystarczająco okazale.
Poprawnie upieczony sernik - z tej liczby jaj - powinien być na tyle wyrośnięty, że ugryzienie kawałka sięgające od wierzchu do spodu ciasta nie będzie możliwe.
Specjalne dzięki dla Ewy Pachochy
|
Buli_the_Master - 2006-04-10 09:10:52 |
HAHAHAHAHA
Dam ten przepis matulce a może dobry sernik wyjdzie :D
Ale mi sie tutaj sernikiem nie wykrecaj !
Chłopie trza sobie jakąś bitwe zorganizować czy coś......
Może na pizze albo co...
jak bedziesz dostępny to daj status widoczny to napisze do Ciebie i coś się uzgodni :P _____________________ P.S.: Piszę to na Mac'ku w sali informatycznej w 3 LO... jak wróce na moją maszynę to poprawie błędy :P _____________________ P.P.S.: Poprawione.
|
Nawrotek - 2006-04-13 22:08:50 |
Słuchajcie zorganizujmy bitwe na kapcie... Bedziemy się tłukli bamboszami o kromke chleba z konserwą :D :D :D :D
|
mulczas - 2006-04-15 10:19:53 |
Drodzy bracia modelarze! Z okazji zbliżających się świąt Wielkiej Nocy chciałbym Wam życzyć miłych chwil spędzonych nad Waszymi ulubionymi modelami, zapału aby prezentowały się jak najlepiej, no i ... kasy, żeby można je było za coś kupić :)
Alleluja everybody!
|
Buli_the_Master - 2006-04-15 14:17:24 |
Halellllluujjjajjajajajajajajajjjaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:strongmen: :strongmen: :strongmen: :strongmen: :strongmen: :strongmen: :strongmen:
|
Nawrotek - 2006-04-15 16:48:16 |
A ja życze wam żeby subaru was potrąciło :D
|
Buli_the_Master - 2006-04-17 23:07:04 |
Chyba ja potrące Subaru ;)
|
pawel - 2006-09-11 20:26:11 |
my names jame's
|