Buli_the_Master - 2006-04-09 20:29:58

Opowiadajmy tutaj bracia nie tylko o swoim hobby....

Miejsce do poplotkowania, pożalenia i twórczego wyzwolenia!!

Poetycznie wyszło ale cóż.. tak wyszło  :P

Piszcie piszcie piszcie......

Misiex - 2006-04-09 22:03:17

Przepis na sernik

Miksujemy ciasto

Żółtka z 16 jaj ucieramy z 60 dag cukru.
W innym naczyniu ubijamy białka z jaj na sztywno.

Do żóltek dodajemy 1.5 kostki masła, które wcześniej leżało chwilę w ciepłym pomieszczeniu, nie jest twarde jak kamień, nie rozwali nam miksera tylko ładnie się rozetrze w masę.
Dosypujemy 8 dag mąki pszennej, jeden cukier wanilinowy i szczyptę soli. Ucieramy wszystko pięknie i wyłączamy mikser.

Dodajemy 1.5 kg sera białego - lepszy jest taki z grudkami niż drobno mielony - i mieszamy całość łyżką. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie łyżką - dzięki temu ciasto będzie pulchniejsze.

Dodajemy nieco rodzynek, ewentualnie skórki pomarańczowej (co kto lubi).
Pieczemy

Foremkę smarujemy dokładnie masłem, wlewamy do niej masę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C.
Pieczemy przez około 60 minut. Lepiej nie otweirać niepotrzebnie drzwiczek. Jeżeli przez szybkę widzimy, że wierzch ciasta zbytnio brązowieje przykrywamy go aluminiową folią i peczemy dalej. Ciasto rośnie szybko i bardzo mocno.
Patyczkiem sprawdzamy czy sernik jest już upieczony - jeżeli jest w środku zbyt mokry na patyczku zostanie mokra substancja.

Gdy stwierdzimy, że sernik jest już upieczony wyłączamy piekarnik i uchylamy delikatnie drzwiczki, ale nie wyjmujemy foremki. Spowodowałoby to jego szybkie oklapnięcie. Foremkę wyjmujemy, gdy - wraz całym piekarnikiem - wystygnie.
Konsumpcja

Sernik możemy ozdobić polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi - są tacy, co czekoladę dodają do wszystkiego. Ale najczęściej nie jest to potrzebne, bo złota barwa wierzchu ciasta powinna prezentować się wystarczająco okazale.

Poprawnie upieczony sernik - z tej liczby jaj - powinien być na tyle wyrośnięty, że ugryzienie kawałka sięgające od wierzchu do spodu ciasta nie będzie możliwe.


Specjalne dzięki dla Ewy Pachochy

http://www.tastygram.com/isroot/tg/Images/product_images/medium/tg00139b.jpg

Buli_the_Master - 2006-04-10 09:10:52

HAHAHAHAHA

Dam ten przepis matulce a może dobry sernik wyjdzie :D

Ale mi sie tutaj sernikiem nie wykrecaj !

Chłopie trza sobie jakąś bitwe zorganizować czy coś......

Może na pizze albo co...

jak bedziesz dostępny to daj status widoczny to napisze do Ciebie i  coś się uzgodni  :P
_____________________
P.S.: Piszę to na Mac'ku w sali informatycznej w 3 LO...  jak wróce na moją maszynę to poprawie błędy :P
_____________________
P.P.S.: Poprawione.

Nawrotek - 2006-04-13 22:08:50

Słuchajcie zorganizujmy bitwe na kapcie... Bedziemy się tłukli bamboszami o kromke chleba z konserwą
:D
:D
:D
:D

mulczas - 2006-04-15 10:19:53

Drodzy bracia modelarze!
Z okazji zbliżających się świąt Wielkiej Nocy chciałbym Wam życzyć miłych chwil spędzonych nad Waszymi ulubionymi modelami, zapału aby prezentowały się jak najlepiej, no i ... kasy, żeby można je było za coś kupić :)

Alleluja everybody!

Buli_the_Master - 2006-04-15 14:17:24

Halellllluujjjajjajajajajajajajjjaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


:strongmen:  :strongmen:  :strongmen:  :strongmen:  :strongmen:  :strongmen:  :strongmen:

Nawrotek - 2006-04-15 16:48:16

A ja życze wam żeby subaru was potrąciło
:D

Buli_the_Master - 2006-04-17 23:07:04

Chyba ja potrące Subaru  ;)

pawel - 2006-09-11 20:26:11

my names jame's

GotLink.pl